tlissewegenartje

tlissewegenartje

WEBSITE TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje wo, oktober 18, 2017 22:27:28

Voor de laatste nieuwsjes van 'Tlissewegenartje...............KLIK HIER!

 • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4848

TEAM TLISSEWEGENARTJE BOUWT ZIJN ACTIVITEITEN AF

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje do, oktober 05, 2017 21:34:46

Na jarenlange belangloze inzet heeft het team van Tlissewegenartje besloten om in alle schoonheid met bepaalde activiteiten en evenementen te stoppen. De oorzaak ligt niet aan de roddels die men verspreidde op en rond het marktplein, dat sommige teamleden ruzie met elkaar zouden hebben. Dit is zeker niet waar en uit de lucht gegrepen. De feitelijke oorzaak is dat de meeste medewerkers een beetje ouder worden en het zwaar wordt bij sommige activiteiten. Spijtig genoeg is er geen opvolging voor deze mensen en had het team ook te kampen met logistieke steun.

Volgende evenementen zullen geschrapt worden: " de Zinderdreve feesten met het 'ontbijt op straat' en het buurtfeest met de 'rommel- Pop-Up- en avondmarkt' alsook de tweedaagse Lichtfeesten waarbij ze nooit konden rekenen op een geldelijke - of logistieke steun van Brugge-Plus".

Dit jaar geven ze wel nog onze medewerking bij de halloweenwandeling die doorgaat op 31 oktober te Zeebrugge.

Zeker staat vast dat het team nog zal deelnemen aan de "jaarlijkse Beeldenroute" van Gratiën en Angele met het aankleden of versieren van de bomen langs de Pol Dhondtstraat en ook "Dag van de Buren" waar buurtbewoners samen komen op onze bankjes en zelf zorgen voor een drankje en een hapje.

Ook zal je nog geregeld het team kunnen zien op 'de bankjes' waar het altijd leuk en gezellig is en ook tijd zullen hebben om dan ook eens te roddelen en kritiek te geven over sommige jaloerse medeburgers.

Nog een woord van oprechte dank aan iedereen die ons altijd gesteund heeft,

Vanwege ons team:

'Fabienne en Dirk' - 'Jurgen en Dominique' - Vanessa, Patrick en Amber' - 'Martine en Norbert' - 'Josiane en Eric' - 'Alain en Diane' - 'Miriam en Rudi'.

De vogelnestkastjes werden tevens verwijdert uit de bomen waarbij het team meegedaan heeft aan de 23ste editie van de jaarlijkse Beeldenroute.

Eric geeft een woordje uitleg op de 'fin de saison' van het team aan de de deelnemers van de nestkastjesroute en de sponsers over de doelstellingen die 'Team Tlissewegenartje' zal nemen in de toekomst.

Miriam kreeg een bloemetje en een geschenk van de teamleden aangeboden omdat zij vele jaren zorgde dat haar mensen nooit honger hadden en altijd iets te eten kregen. • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4846

HEBT U EEN VRAAG OF EEN PROBLEEM

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje ma, september 25, 2017 23:40:52

De lokale dienstencentra zijn doordrongen van buurtgerichte zorg. d'Oude Stoasie wil vereenzaming en kansarmoede in de wijken een halt toeroepen. Door de inzet van vrijwilligers die zich engageren als buurtambassadeurs, probeert ze 'ogen en oren' te hebben in de wijken. Zij zijn hét aanspreekpunt van uw buurt en luister met veel aandacht naar u!

De buurtambassadeurs worden begeleid vanuit d'Oude Stoasie - Lokaal diensten- en buurtcentrum.

Venetiëstraat 1 Zeebrugge (Stationsgebouw)

U kunt er tijdens weekdagen terecht voor:

- Aangepast vervoer naar winkels, banken, Post, thuiszorgwinkel, diensten, familie en vriendenbezoek,......

- Dagelijkse dienstverlening door maatschappelijk werkers

- Pedicure

- Was-, droor- en strijksalon

- Naaiatelier

- Klusjesdienst Zoc@home(tuinonderhoud, kleine klussen,....)

- Oplaadpunt budgetmeter

- Digitale hulp aan huis(hulp bij problemen computer, laptop, tablet, ipad, opnemen van meterstanden water, electriciteit en gas) • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4834

BLIKVANGER VAN DE WEEK

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje ma, september 04, 2017 21:16:16

Wel ja....de bankjes langs de Pol Dhondtstraat zien er uitnodigend uit! • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4784

ONZE JAARLIJKSE LICHTFEESTEN

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje ma, augustus 28, 2017 23:33:53

Een verslag van de Lichtfeesten door ons team......KLIK HIER! • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4770

HONDJE WORDT BEVRIJD UIT EEN VEEL TE HETE WAGEN

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje do, augustus 10, 2017 22:44:40

Deze voormiddag werd een hondje in een gesloten auto achtergelaten op de parking langs de Pol Dhondtstraat. Doordat de inzittenden niet opdaagden werd de politie verwittigd die dan op zijn beurt een depanagewagen en de dierenbescherming 'Het Blauwe Kruis' opriep. Nadat een deur van de wagen was geopend werd het hondje bevrijd uit een veel te warme wagen en meegenomen door de dierenbescherming. De eigenaars van de wagen mogen alvast een fikse onkostenrekening en een boete verwachten. • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4765

GROOT FEEST BIJ 15 JAAR KINDERWERKING VAN DE ZOCJES

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje do, augustus 10, 2017 21:55:45

Op zaterdag 9 september organiseren de 'Zocjes' een groot feest in en rond de werking in Zeebrugge.

Er zullen tal van activiteiten en optredens zijn vooral gericht op kinderen. Het doel is een ouderwetse kermis na te bootsen met allemaal kleine kraampjes waar de kinderen iets kunnen doen.

Vb: Bootjesrace, ballo smitto, jungle speed in het groot, grimme, … Ook zal er een line-dance optreden + workshop zijn en komt er een zanger optreden.

Het evenement gaat door van 14u-17u in en rond de werking (Evendijk-Oost 246 te Zeebrugge).

(Verantwoordelijke van de Zocjes in Lissewege en in Zeebrugge 'Deschout Janne'). • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4764

STRANDOPRUIMING TE ZEEBRUGGE

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje do, augustus 10, 2017 21:54:51

ZEEBRUGGE - STRANDOPRUIMING 21 AUGUSTUS 2017


"Campagne Federal Truck Noordzee"


Hou jij ook van een dagje ontspannen aan de kust? Heerlijk toch, vooral op een proper strand. Geef het goede voorbeeld en inspireer anderen om het mooi te houden!

We organiseren een STRANDOPRUIMING in Zeebrugge. Doe mee en draag je steentje bij aan een proper strand. Samen tegen zwerfvuil!

Vertrek om 14u aan de Federal Truck op de dijk thv Baron De Maerelaan.

Deze actie is een initiatief van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Ze kadert binnen de campagne Federal Truck Noordzee, die mensen wil sensibiliseren rond de bescherming van onze Noordzee en de problematiek van marien zwerfvuil. • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4763

FESTIVAL VAN DE NOORDZEE TE ZEEBRUGGE

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje do, augustus 10, 2017 21:53:56

Op 15 augustus 2017 heeft in hartje Zeebrugge het Festival van de Noordzee plaats.

Via tal van activiteiten kan je proeven van al het lekkers dat de Noordzee te bieden heeft.

Bezoek het kooktheater, neem een kijkje bij de showcooking stand en haal je hartje op bij de verschillende eetstandjes. Is jouw tomaat garnaal het lekkerst? Test het uit! Wees getuige van tal van interessante demo’s (visfileersessies, …), leer hoe je het best garnalen pelt, vis fileert, … of misschien is meedingen naar het kroontje van “visambassadrice 2017” meer je ding. Ook de vele live-optredens, de straatanimatie, en de gezellige terrasjes en pop-up bars zijn een bezoekje waard. Maak je klaar voor een (culinair) avontuur in Zeebrugge!

WAAR: Tijdokstraat, Rederskaai, Wandelaarstraat, Werfkaai, Oude vismijnsite Zeebrugge

WANNEER: 15 augustus 2017, tussen 11.00 - 02.00u

Het Festival van de Noordzee is een samenwerking tussen Stad Brugge, VISGRO, het Feestcomité Zeebrugge en handelsgebuurtekring Coney Island.

Verdere info: www.facebook.com/festivalvandenoordzee • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4762

KSA LISSEWEGE GAAT OP KAMP

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje wo, augustus 09, 2017 22:53:22

Het is weer zover, de schoonste tijd van het jaar, ze vertrekken weer met hun grote Lisseweegse KSA familie op kamp. Dit jaar gaat het naar 'Berkenheim' in de schaduw van de vroegere steenkoolmijn van Zolder naar Heusden (Heusden-Zolder).

Deze avond werd alvast de camion geladen met de valiezen, fietsen en héél veel materiaal. Morgen donderdag wordt er om 8.30u verzamelt aan het station om afscheid te nemen van de familie en in spanning te wachten op de trein voor het komende avontuur.

Het kamp 'Berkenheim' in 'Heusden - Zolder' • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4761

OP BEZOEK BIJ DIERENRECHTENORGANISATIE 'GAIA'

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje wo, augustus 09, 2017 22:52:11

Vandaag hield GAIA voor zijn jaarlijkse zomertournee halt op de zeedijk te Blankenberge. Vrijwilligsters van de dierenrechtenorganisatie nodigde voorbijgangers uit om een petitie te teken en te stemmen voor www.dierenindegrondwet.be. Met deze campagne, die als doel heeft het dierenwelzijn te verankeren in de Belgische Grondwet, trekt GAIA tot en met 16 augustus langs 12 verschillende steden om burgers massaal te informeren en zoveel mogelijk stemmen te vergaren. De resultaten van de recenste IPSOS-enquête liegen er niet om: 84% van de Vlaams-Brabanders en Leuvenaars is voorstander van een grondwetswijziging in die zin. “De zorg voor dieren – een categorie van bijzonder kwetsbare levende wezens – moet een grondwettelijk basisplicht van onze staat, zijn instellingen en zijn burgers worden”, verduidelijkt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Naar het voorbeeld van Duitsland en Luxemburg, waar dierenwelzijn reeds verankerd is in de Grondwet, is dit een belangrijke stap die niet alleen de dieren zelf ten goede komt en hen de status geeft die ze verdienen, maar dient dit ook het algemeen maatschappelijk belang.” • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4760

BLIKVANGER VAN DE WEEK

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje wo, augustus 09, 2017 22:51:12

ZONDER WOORDEN • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4759

D'OUDE STOASIE EN HET PLEZANTSTE WANDELCLUBJE DEDEN DE BEELDENROUTE

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje wo, augustus 09, 2017 22:50:43

Op dinsdag 8 augustus werd er door d'Oude Stoasie van Zeebrugge samen met onze Lisseweegse gastheren en dames van het 'plezantste wandelclubje' gewandeld langs de Beeldenroute te Lissewege. De tocht ging langs groene polderweiden, naast de eeuwenoude graanschuur pardoes in de polders, in de imposante polderkathedraal, de Pastorietuin...... staan, hangen en liggen tientallen sculpturen van oude en jongere kunstenaars. De een al mooier dan de ander, ze pronken er als geboetseerde geknutselde vruchten van denken en kunnen, lef en schroom.

De wandelaars mochten alvast ook genieten van een lekkere dampende pot Zeebrugse koffie in open lucht. Iedereen was tevreden van deze gezellige kunstige wandeling en is zeker voor herhaling vatbaar. • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4758

JONATHAN EN MICHELE STAPTEN IN HET HUWELIJKSBOOTJE

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje za, augustus 05, 2017 21:46:50

Jonathan Nowakowski en Michèle Van Houtryve stapten vandaag in het huwelijksbootje.

Terwijl het kersverse jonge echtpaar foto's liet maken, versierden vrienden en vriendinnen hun huisje en zo te zien op de foto's zag het er perfect uit.

Jonathan en Michéle zouden zondag iedereen thuis uitnodigen om een glaasje fruitsap te komen drinken in de Jacob Reyvaertstraat 7 en dit vanaf 8.30u. • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4757

JAN VAN BRAEKEL EN GALLERIJ FOTOON PRESENTEREN

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje za, augustus 05, 2017 21:45:37

Jan Van Braekel en Galerij Fotoon presenteren:

één 50 jaar oude notelaar leeft verder in 15 unieke beelden.
Dit is de eerste keer dat Jan Van Braekel met zijn adembenemend werk naar buiten komt.
Het is dan ook onze grote trots om het werk van Jan Van Braekel aan jullie voor te stellen in Galerij Fotoon te Lissewege.
Een expositie dat je deze zomer zeker niet mag missen !

Bekijk ook de Facebookpagina van Jan.......KLIK HIER!

Jan Van Braekel op Pinterest.......KLIK HIER! • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4756

ONTDEK DE NIEUWE A11 OP ZATERDAG 26 AUGUSTUS 2017

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje za, augustus 05, 2017 21:44:04

Ontdek de nieuwe A11 op zaterdag 26 augustus 2017!

Het is zover… Binnen enkele weken is de A11 is klaar, de puzzel bijna af! Ontdek deze gloednieuwe verbindingsweg tussen de haven van Zeebrugge en het binnenland op zaterdag 26 augustus 2017. Je bent van harte welkom per fiets of skateboard, op step of tandem om op de autovrije snelweg te flaneren. Wees erbij en geniet!

Beleef de A11 op een unieke manier:

Kies een van de uitgestippelde fietstochten en ontdek de snelweg, de nieuwe fietsvoorzieningen en het groene polderland op je eigen ritme. Deze dag biedt bovenal een unieke gelegenheid om de A11 én de mooie omgeving per fiets te ontdekken. Er is een fietsroute uitgestippeld van 33 km die de hoogtepunten van de A11 én het fraaie polderlandschap verkent. Wie dat te veel vindt, kan op enkele plaatsen het parcours inkorten via shortcuts.

Spring op de A11-trein en tuf mee naar de beweegbare brug.

Of laat je verleiden om deel te nemen aan één van de vele attracties op het A11-animatieplein. Daar krijgt iedereen de kans om een hoverboard of spacebike uit te proberen. Kinderen kunnen hun behendigheid testen op een quadparcours of in het verkeerspark. En voor de kleinsten garanderen we uitbundig spring- en dansplezier.

Wanneer? Zaterdag 26 augustus 2017

11u-17u fietstochten (vóór 11u is de A11 nog niet toegankelijk voor fietsers).

13u-17u Animaties op A11-animatieplein.

Waar? Het A11-animatieplein bevindt zich op de A11 tussen de tunnels in Westkapelle. Je kan de fietstocht daar starten, of inspringen op een plek naar keuze.

Raadpleeg de verschillende routes vooraf op deze kaart

Grotere afbeelding........KLIK HIER!

Uit veiligheidsoverwegingen worden tassen en rugzakken aan de ingang van de animatiezone streng gecontroleerd. We vragen bezoekers dan ook uitdrukkelijk om tassen en rugzakken zo veel mogelijk thuis te laten.

Kom met de fiets!

We raden aan zoveel mogelijk met de fiets te komen. Kan het toch niet anders dan met de wagen? Parkeer dan op een van deze parkings:

- Parking A1: Dudzelestraat in Westkapelle. Deze parking ligt op 900 m stappen van het A11-animatieplein.

- Parking A2: Sluisstraat in Westkapelle. Van hieruit is het nog 2,5 km fietsen tot aan het A11- animatieplein. We raden deze parking dus vooral aan voor wie de fiets meebrengt met de auto.

- Parking A3: Westkapellestraat en Herenstraat in Westkapelle. Als je je auto hier parkeert, is het nog 2,2 km fietsen naar het A11-animatieplein. Ook deze parking is dus meer geschikt voor wie de fiets meebrengt met de auto.

- Parking B: Terreinen Vandamme–Madoe, Pathoekeweg 400 in Brugge. Vanaf hier zijn shuttlebussen voorzien die je naar het centrale punt brengen. Gezien de route van de verschillende parkings naar het A11-animatieplein niet altijd even toegankelijk is, raden we wie minder mobiel is, aan hier te parkeren.

- Parking C: Complex Zeehaven, ICO terminals in de Margareta van Oostenrijkstraat in Zeebrugge. Als je je auto hier parkeert, is het nog 700 m stappen tot aan het animatieplein.

Bekijk op deze kaart hoe je de verschillende parkings kan bereiken.

Grotere afbeelding..............KLIK HIER!

Wat na 26 augustus?

Een aantal dagen later gaat de A11 open voor het verkeer, maar daarna zal er nog gewerkt worden op lokale wegen en zal de tijdelijke infrastructuur worden afgebroken. We houden je op de hoogte via deze website en de digitale nieuwsbrief.

(Bron A11 informeert) • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4755

BLIKVANGER VAN DE WEEK

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje za, augustus 05, 2017 21:42:44

Op het pleintje van de Alfons Stynsstraat staan de appelboompjes plukklaar voor de liefhebbers.

 • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4754

SLEUTELS GEVONDEN

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje za, augustus 05, 2017 21:41:53

Bovenstaande sleutels zijn gevonden langs de Vincent Dhoenstraat.
Tevens hangt er een computer stick aan bevestigd.

Inlichtingen bij Tlissewegenartje!

 • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4753

DE EERSTE TRAINING BIJ DE MIKRABA'S

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje za, augustus 05, 2017 21:41:00

De eerste training voor de mikraba's en pupillen van krachtbalclub Avanti Lissewege zit er op. Weliswaar helemaal uitgeregend .... maar voldaan. (Foto Kurt Neirinck)

 • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4752

WANDELEN MET D'OUDE STOASIE VAN ZEEBRUGGE

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje za, augustus 05, 2017 21:39:21

Dinsdag 8 augustus wordt er door d'Oude Stoasie gewandeld langs de Beeldenroute te Lissewege. Onze Lisseweegse gastheren en dames van het 'plezantste wandelclubje' zullen ons gidsen. In de groene polderweiden, naast de eeuwenoude graanschuur pardoes in de polders, onder de imposante polderkathedraal. Daar staan en hangen en liggen de tientallen sculpturen van oude en jongere kunstenaars. Ze pronken er als geboetseerde geknutselde vruchten van denken en kunnen. Lef en schroom.

Het mooiste witte dorp van Vlaanderen ademt nu mystiek en genot. Gezelligheid ook.

We verzamelen om 9.00 uur aan de kerk van Lissewege, bereikbaar met de lijn 47 , strand 8.35u, kerk 8.42u, Visart 8.46u, Lissewege 8.56u ( verkeerslichten). carpoolers seintje aub, er is parking achter de kerk of op de markt.

Er is een mobiele koffiestop voorzien, we eindigen terug aan de kerk. • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4751

ZOMERFEEST BIJ OKRA LISSEWEGE-ZWANKENDAMME

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje za, augustus 05, 2017 21:38:34

Afgelopen donderdag organiseerde OKRA Lissewege-Zwankendamme een geslaagd zomerfeest in het Jacob Reyvaertheem. Na een heerlijk koud buffet was het genieten van leuke muziek ons gebracht door het duo Danny en Marleen.

Bekijk enkele sfeerbeelden door Daniël Devoldere......KLIK HIER! • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4750

COMPUTER VOOR BEGINNERS

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje za, augustus 05, 2017 21:34:40

Computer voor beginners

Start donderdagvoormiddag van 14 september 2017 van 9.30 – 12.00 uur

******************

Heb je nog nooit of weinig met de computer gewerkt ? Of heb je al eens een cursus gevolgd en was die te moeilijk? In deze cursus voor beginners leer je de basis. Daarna leer je treinuren opzoeken, een uitstap plannen, informatie opzoeken en bijhouden,… Deze praktische toepassingen maken je dagelijks leven gemakkelijker.

Je leert:

- Vlot de muis en het toetsenbord gebruiken

- Filmpjes bekijken, muziek beluisteren en de krant lezen

- Met de USB-stick werken

- Op het internet veilig een website bezoeken

- Gericht informatie op zoeken op het internet (tekst, foto’s, muziek, filmpjes)

- Mooie teksten maken

- Werken met e-mail

- Foto’s op computer zetten

- Je foto’s, muziek en teksten ordenen

Prijs : 15 euro

Nancy Lamote - Centrumverantwoordelijke
Lokaal dienstencentrum Levensvreugde
Lisseweegs vaartje 43
8380 Lissewege
Tel. 050 32 62 80
www.dienstencentra-brugge.be • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4749

GRATIS OPENLUCHTFILM AAN DE PUT

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje wo, juli 26, 2017 20:47:11

GRATIS Openlucht Filmvertoning aan de Put nu vrijdag - Vlaamse film 'Paradise trips'

Mario is een buschauffeur die heel zijn leven gepensioneerden vervoerde naar het zonnige zuiden. Net voor zijn pensionering neemt hij nog een laatste klus aan. Deze maal brengt hij een kleurrijke groep jongeren naar een muziekfestival in Kroatië. Het botert niet goed tussen de alternatieve passagiers en de conservatieve Mario. Maar Mario's laatste busreis verandert in een fascinerende trip waarbij hij geconfronteerd wordt met zijn vooroordelen en zijn verloren zoon Jim met vrouw en kind ontmoet.

Chips en popcorn te verkrijgen! • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4748

THE NEVER GIVES UP ART IN DE GOEDENDAG

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje wo, juli 26, 2017 20:46:21


 • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4747

EUCHARISTIEVIERINGEN

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje wo, juli 26, 2017 20:45:39

- Donderdag 27 juli om 8u voor: Loy Hungezeune

- Vrijdag 28 juli om 8u voor: Georges Van Moere

- Zondag 30 juli om 11u voor: Pierre Devoldere • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4746

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER DE GROENE BERM IN ZWANKENDAMME

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje wo, juli 26, 2017 20:44:43

Hierbij een lijst met de veel gestelde vragen over de aanleg van de groene berm in Zwankendamme.

1. Onduidelijkheid fietspad: fietsers die van Zwankendamme dorp komen hebben soms de neiging om rechtdoor te rijden op de rijweg naar de brug in plaats van de rijweg te dwarsen en links het dubbelrichtingsfietspad te nemen.

Antwoord AWV (Agentschap Wegen en Verkeer): Wij zijn op de hoogte en nemen de fietssuggestiestroken op in onze planning. Momenteel zijn er andere locaties die een hogere prioriteit kennen waardoor we de uitvoeringsdatum niet kunnen meedelen.

2. Schapen in de groene berm?

Antwoord stad Brugge (openbaar domein-groen): dat is zeker een goede invulling en een piste die we voor ogen hadden. Dan zou bij de finale inrichting door de VLM (Vlaamse Landmaatschappij) een afsluiting moeten geplaatst worden, en wel zo dat het pad doorheen deze open zone via klaphekkentjes voor eenieder toegankelijk is. Er kan eventueel een overeenkomst met een geïnteresseerde persoon gemaakt worden om er zijn/haar schapen te zetten. Dat kan als een kosteloos gebruik gezien worden, met de zorg en verantwoordelijkheid voor de schapen bij de eigenaar en de voorwaarde van toegankelijkheid voor wandelaars. Voor de stad is er het voordeel dat deze zone niet moet gemaaid worden. Dit is bijvoorbeeld zo in het domein Beisbroek waar privéschapen de heidepercelen begrazen.

3. Mogelijkheid om fietspad door te trekken naar de Lanceloot Blondeellaan? (waar nu de dienstweg ligt)

Antwoord stad Brugge (openbaar domein- wegen/fietsambtenaar: We onderzoeken momenteel het meest voor de hand liggende tracé voor een fietssnelweg tussen Brugge en Zeebrugge. Eén van de opties is het doortrekken van dit tracé via de Lanceloot Blondeellaan.

4. Vragen over realisatie van Hollands Complex

Antwoord AWV : De Vlaamse overheid – Agentschap Wegen en Verkeer laat weten dat het dossier momenteel niet op het programma staat.

5. Wie gaat het groen onderhouden?

Antwoord VLM (Vlaamse Landmaatschappij): Net na de aanleg (tijdens de waarborgperiode) zal de aannemer het onderhoud doen. Daarna zal de Groendienst van de stad Brugge instaan voor het onderhoud van de zone ten oosten van de afsluiting (kant Zwankendamme).

6. Idee om infoborden over de natuur en erfgoed te plaatsen

Antwoord VLM: Dit wordt meegenomen in het ontwerp van de inrichting van de groene berm.

7. Wat is er met het monument gebeurd dat op de plaats waar bundel komt stond?

Antwoord Infrabel: Deze staakkapel is helaas tijdens of vlak voor de werkzaamheden spoorloos verdwenen. We zullen proberen een replica te laten maken aan de hand van de uitgebreide beschrijving en fotorapportage uit de bouwvergunning.

8. Is er iets voorzien voor de hangjongeren in de groene berm?

Antwoord stad Brugge: Het issue ‘hangjongeren’ is een thema dat door de Preventiedienst en de Jeugddienst wordt aangepakt. Zo lang de berm er nog niet is, kunnen deze diensten nog niet in actie schieten.

9. Waarom geen geluidsschermen aan de Pol Dhontstraat?

Antwoord Infrabel: In de bouwaanvraag voor de aanleg van bundel Zwankendamme heeft TUC RAIL de besluiten van de project-MER rigoureus verwerkt, zonder ook maar één enkele afwijking. De uitgebreide geluidsstudie, zoals opgenomen in deze project-MER studie, beschrijft heel duidelijk waar geluidsschermen moeten komen, met welke hoogte ten opzichte van het spoor, telkens gecombineerd met raildempers (op de hoofdsporen). De afstand van het spoor tot de woningen, het reeds voorzien van geluidsdempers, de geleidelijke introductie van meer geluidsarm spoormaterieel, enz, zorgen ervoor dat volgens het berekeningsmodel van de geluidsspecialist, er ter hoogte van de P. Dhondtstraat geen geluidsschermen nodig zijn.

10. Wordt sporenbundel even hoog aangelegd als L51A?

Antwoord Infrabel: Ja dat klopt en deze zone moet nog opgehoogd worden.

11. Wordt het oude sas hersteld?

Antwoord VLM: De bewaring en inrichting van de omgeving van het sas wordt meegenomen met de inrichtingswerken aan het Lisseweegs Vaartje. Deze werken worden voorzien in 2019-2020

12. Kan frequentie treinverkeer op stopplaats Lissewege opgetrokken worden? Of kan stopplaats Zwankendamme heropend worden? (NMBS) Kan er een soort lightrail voorzien worden tussen Brugge en Zeebrugge (verhaal van de bezoeker die zijn zoon – die van Gent komt op zaterdag – altijd moet gaan ophalen en brengen naar het station in Brugge)?

Antwoord NMBS: NMBS versterkt vanaf 10 december 2017 het treinaanbod in West-Vlaanderen. Zo worden aansluitingen geoptimaliseerd en waar mogelijk de reistijd verlaagd. Er zijn ook investeringen in stations en stopplaatsen die het reizigerscomfort zullen verbeteren. Het aanbod op de spoorlijn tussen Zeebrugge en Brugge blijft hetzelfde. Zowel Brugge als Knokke krijgen vanaf december tijdens het weekend een rechtstreekse verbinding met Brussels Airport-Zaventem en vanuit Brugge kan je acht minuten sneller reizen naar Kortrijk en Roeselare. De stopplaats Zwankendamme is afgeschaft voor de aanleg en uitbreiding van het vormingsstation. De stopplaats is door de werkzaamheden niet meer optimaal toegankelijk. Reizigers kunnen met de bus of fiets naar de stations van Lissewege en Brugge en daar overstappen op de trein. NMBS zal een eventuele verhoging van de frequentie op de spoorlijn Zeebrugge-Brugge verder bestuderen tegen het volgende vervoersplan in 2020.

13. Is er nog geen beslissing genomen ivm de doortocht te Lissewege? Welke variante wordt gekozen?

Antwoord Infrabel: De technische werkgroep zal regelmatig verder overleggen. We streven in eerste instantie naar een overeenkomst tussen de 4 betrokken partijen, alsook om de verkeersstudie te actualiseren. We mikken op de start van de uitvoering tegen 2022.

14. Waar worden zitbanken geplaatst? Langs fietspad tussen Zwankendamme en Lissewege zouden er ook zitbanken mogen worden geplaatst.

Antwoord VLM: De juiste locatie van de zitbanken is nog niet bepaald. Ze worden voorzien langsheen het wandeltracé ter hoogte van Zwankendamme.

15. Komen er windmolens ter hoogte van de Zeebruggelaan? Komen er terug koeien in de wei palend aan de Lisstraat? Wat gebeurt er met het stuk land tussen de sporenbundel en de woning van de heer Desmidt op de Zeebruggelaan (Charlotte heeft het huisnummer)? Van wie is dit stuk land? Komen er windmolens op?

Antwoord dienst Bouwvergunningen Stad Brugge: Bij ons weten werd er nog geen aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor het plaatsen van een windmolen op de gevraagde locatie.

Wel werd onlangs (23.03.2017) een milieuvergunning verleend door de Deputatie voor het exploiteren van een windmolen langs de Baron de Maerelaan in Lissewege, namelijk ten zuiden van de 2 reeds in exploitatie zijnde windmolens in de transportzone.

16. Groot probleem momenteel is verwijderen van distels

Antwoord Infrabel: De wet op het verwijderen van distels is onlangs (april 2017) geschrapt, hetgeen Infrabel niet meer verplicht deze te verwijderen. Bovendien werden de zones voor het openbaar gebruik, waaronder de toegangswegen en –helllingen naar de overbrugging Wulfsberge, intussen ingelijfd in de kleine wegens (voor stad Brugge) of in de grote wegenis (voor AWV), waardoor het onderhoud van de bermen overgedragen is naar stad Brugge en AWV.

17. Lisseweegs Vaartje zou moeten opgewaardeerd worden.

Antwoord VLM: De oevers van het Lisseweegs Vaartje in het meest noordelijke deel van Zwankendamme zullen worden heringericht in 2019-2020.

18. Bieden de geluidsschermen, in combinatie met de raildempers, een even afdoende geluidsvermindering als een 9m hoge volumebuffer?

Antwoord Infrabel: Alle geluidswerende maatregelen volgen rechtstreeks uit de geluidsstudie, opgenomen in de project-MER, en zijn effectief overgenomen in de bouwvergunning en onze aanbestedingsdossiers. Ze zijn dus afdoende om aan de wettelijk opgelegde criteria qua geluidsmildering te voldoen.

19. Zullen dienstwegen naast de bundels ook toegankelijk zijn voor het brede publiek? Zullen deze frequent gebruikt worden?

Antwoord Infrabel: Deze dienstwegen zijn enkel toegankelijk voor dienstpersoneel van Infrabel, zijn leveranciers en aannemers, de spooroperatoren, en uiteraard de hulpdiensten. Ze zullen niet frequent gebruikt worden.

20. Voor wat dient het doodspoor kant Lissewege?

Antwoord Infrabel: Dit doodspoor dient enkel om occasioneel een defecte wagen uit een samengestelde trein te halen. Het is beslist geen rangeerspoor om treinen te vormen.

(BRON - ZEEBRUGGE OPEN) • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4745

BLIKVANGER VAN DE WEEK

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje wo, juli 26, 2017 20:41:03

Aan de rustbankjes langs het Boudewijnkanaal aan de doorgang van de volkstuinjes te Zwankendamme ziet men dat er vuur gesticht is! Na een droge periode is dit héél gevaarlijk en de kans er in bestaat dat alle natuur in rook kan opgaan.

Getuigen mogen zich steeds melden!

 • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4744

'T VAARTJE HIELD OPENLUCHT-KUNSTFESTIVAL

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje zo, juli 23, 2017 22:18:31

T'VAARTJE HIELD OPENLUCHT-KUNSTFESTIVAL OP ZONDAG 23 JULI 2017

Het openlucht kunst- en ontmoetingscentrum 'tVaartje te Lissewege langs het Lisseweegsvaartje 28 werd op zondag 23 juli 2017 vanaf 11u omgetoverd in een heus openlucht-kunstfestival. De volledige kunsttuin werd door 100 kunstenaars veranderd in een place du tertre om de toren van Lissewege te bekoren met hun kunsten. De immense kerktoren werd er vereeuwigd door ze te schilderen, te tekenen, met klei, papier maché, foam, ijzer... af te beelden. Vanaf 15u30 klonk een vleugje muziek over het terras. In het leeshuisje waren er privé sessies poëzie en in de donkere kamer kon u voelen aan een beeld onder leiding van een blinde gids. Ook kinderen konden deelnemen aan talrijke doe-evenementen zoals kronen maken, met klei werken en porseleinen veren creëren. Voor elk wat wils in de creatiefste tuin van Vlaanderen. Enkele sfeerbeelden......KLIK HIER! • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4743

NIEUWS UIT ZEEBRUGGE

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje zo, juli 23, 2017 22:17:40

Nieuwsjes uit Zeebrugge...........KLIK HIER! • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4742

BERICHT AAN DE INWONERS VAN ZWANKENDAMME

DorpsnieuwsGeplaatst door tlissewegenartje zo, juli 23, 2017 22:17:02


BERICHT AAN DE INWONERS VAN ZWANKENDAMME


Deze kat is vermist en luistert naar de naam Mousti. Ze is licht gewond en loopt daarom een beetje mank. Laatst gezien in de tuin bij Wilfried Malfait. Moest iemand deze kat gezien hebben gelieve deze terug te brengen naar Lisseweegsesteenweg 76 te Zwankendamme of te bellen naar het nummer: 050 55 05 23. • Reacties(0)//www.tlissewegenartje.be/#post4741
Volgende »